Organisatie

Publicatie van het jaarverslag van 2021 door Altera Vastgoed

Vastgoedbelegger Altera Vastgoed NV (hierna: Altera) publiceert het Jaarverslag 2021 op haar website. Het jaarverslag is vastgesteld tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 14 april 2022.

Terugkijkend op het jaar 2021 en het eerste kwartaal van 2022 is het geen verrassing dat COVID-19 nog steeds zijn tol eist in de samenleving en ook weerslag heeft op de vastgoedmarkten. Desondanks zijn er goede resultaten behaald op de Nederlandse woning- en winkelvastgoedportefeuilles van Altera.

Altera Vastgoed

Eind 2021 had Altera voor € 2,9 miljard aan vastgoedbeleggingen onder beheer, verdeeld over € 2,3 miljard aan woningen en € 0,6 miljard aan winkels. In totaal keerde Altera in 2021 € 77,0 miljoen aan dividenden uit aan haar aandeelhouders: € 45,0 miljoen voor het Woning fonds en € 32,0 miljoen voor het Winkel fonds.

De aandeelhoudersbasis werd verder verbreed door het aantrekken van nieuw institutioneel kapitaal uit Nederland, Italië en Duitsland. In 2021 werd in totaal € 272 miljoen aan kapitaal gecommitteerd aan het Altera Woning fonds (€ 210 miljoen) en het Altera Winkel fonds (€ 62 miljoen).

Duurzaamheid & ESG

Afgelopen jaar heeft Altera Vastgoed voldaan aan de level 1 vereisten van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR stelt transparantieregels op, om de integratie van duurzaamheidsrisico’s in beleggingsprocessen en de harmonisatie van ESG-openbaarmakingsnormen voor verschillende soorten producten en eindbeleggers te waarborgen. Ter voorbereiding van de implementatie van de SFDR heeft Altera de integratie van duurzaamheidsrisico’s opgenomen in het beleggingsproces en het beloningsbeleid en de bepaling van de duurzaamheidsambitie per sectorfonds (bevorderen van milieu- en sociale kenmerken).

De Altera Woning portefeuille is voor de tweede keer door GRESB bekroond met de status van Residential Global Sector Leader. De Altera Winkel portefeuille werd ook opnieuw gehonoreerd met een GRESB-score van vijf sterren.

Woningportefeuille

In 2021, zijn in total 703 nieuwbouw woningprojecten opgeleverd:

·       Rotterdam: De Groene Kaap en Nesselande

·       Den Haag: Zuiderduinen, Kop van Laak, Vijverhof en The Ambassador

·       Uithoorn: Legmeer-West

Eind 2021 bestaat de huidige woningpijplijn uit ruim 1.500 wooneenheden in aanbouw (o.a. in Utrecht, Leiden, Den Bosch, Tilburg, Amsterdam, Amstelveen, Almere en Zaandam).

De oplevering van deze projecten in de komende jaren vormt een waardevolle aanvulling op de duurzame en jonge woningportefeuille om te komen tot een omvang van meer dan 7.000 wooneenheden.

Winkelportefeuille

In 2021 zijn diverse niet-strategische objecten verkocht, waaronder solitaire winkelunits in Breda, Haarlem en Apeldoorn, een comparison winkelobject in Uden en een woonboulevard in Utrecht. Daarnaast zijn aan de portefeuille toegevoegd een convenience winkelcentrum in Helmond (Brouwhorst) en twee solitaire supermarkten in Lisse en Nijmegen. De portefeuille is hierdoor nog beter geconcentreerd in het marktsegment Food & Convenience. Ultimo 2021 bestond 84% van de portefeuille uit convenience, een marktsegment met een stabiele omzet en huurstroom.

Wij hebben de gevolgen van COVID-19 voor bedrijfsvoering intensief besproken met alle huurders en met diverse huurders op maat gemaakte afspraken gemaakt over hun huurverplichtingen.

Jaap van der Bijl, CEO van Altera: “We zijn er trots op dat we opnieuw duurzame resultaten hebben kunnen boeken. Onze jonge en duurzame woningportefeuille richt zich op een gestage groei die inspeelt op de vraag van doelgroepen en verstedelijking. Onze Food & Convenience strategie sluit goed aan bij institutionele beleggers gezien het aantrekkelijke en stabiele directe rendement, de lage volatiliteit en een maatschappelijke bijdrage door de sociale cohesie in onze centra. Het vertrouwen van onze aandeelhouders en het extra kapitaal helpen ons dit verder te realiseren.”

Foto: De Groene Kaap , Rotterdam
Convenience centre Brouwhorst, Helmond
Delen:
Organisatie

2023: Balansjaar gericht op de toekomst

Organisatie

Altera voegt Rudy Verstappen toe aan het management team...

Organisatie

Kees van der Plas gestart als Data Engineer bij Altera...