Organisatie

2022: positief rendement, groei en versteviging managementplatform

Vastgoedbelegger Altera Vastgoed (hierna “Altera”) heeft in 2022 positieve rendementen kunnen realiseren. Daarnaast zijn het woning- en het winkelfonds gegroeid en heeft Altera nieuwe aandeelhouders en huurders kunnen verwelkomen. In 2022 is door bestaande en nieuwe aandeelhouders € 392 miljoen aan kapitaal gecommitteerd. Het managementplatform is verstevigd door de verdere uitrol van de digitale strategie en door de komst van nieuwe collega’s, waaronder diverse data-gerelateerde professionals .

Jaap van der Bijl, CEO Altera: “Wij zijn trots dat wij – in een jaar met hoge inflatie, stijgende rente, en ingrijpende wereldwijde gebeurtenissen – positieve en duurzame rendementen voor onze aandeelhouders hebben kunnen realiseren. Onze jonge duurzame en betaalbare woningportefeuille is gericht op een gestage groei met een geografische focus op de Randstad en de aangrenzende woongebieden voor de verschillende doelgroepen.

Onze winkelportefeuille, gericht op food & convenience, is een belegging die vooral zeer goed past bij institutionele beleggers: een hoger direct rendement, duurzaam en minder gevoelig voor e-commerce en conjunctuurgolven.

Met het vertrouwen en het extra kapitaal van onze aandeelhouders kunnen we verder investeren in betaalbare woningen en plekken voor de dagelijkse boodschappen.”

Winkels

De winkelportefeuille behaalde een totaal fondsrendement van 9,0% en bestaat voor 88% uit food & convenience vastgoed. In lijn met de strategie  is in 2022 de Albert Heijn en naast gelegen Gall & Gall in Goes en de wijkwinkelcentra het Stroink in Enschede en Vlashoeck in Bergschenhoek aangekocht (totale investering € 47 miljoen). Twee comparison assets in Zoetermeer en Den Bosch zijn verkocht voor totaal € 22 miljoen. Vanuit asset management zijn meerdere langjarige huurovereenkomsten aangegaan met nieuwe en bestaande huurders, waaronder HEMA, Albert Heijn, Q-Park, Dunkin’ en Aldi.

GRESB heeft het Altera Winkelfonds in 2022 uitgeroepen tot het meest duurzame winkelfonds van Nederland en nummer 2 wereldwijd met vijf sterren.

Woningen

Het woningfonds behaalde een totaal fondsrendement van 0,9%. De jonge duurzame woningportefeuille groeit in de komende jaren door nieuwbouw van woningen naar 7.000 woningen en 70% van de woningen valt in het betaalbare huursegment. In 2022 zijn 200 middeldure huurwoningen in Utrecht aan de pijplijn toegevoegd.

In totaal zijn er 515 woningen (groot aandeel daarvan in het middeldure huursegment) opgeleverd en nieuwe bewoners verwelkomd. Het betreft woningen in Amsterdam (Gare du Nord), Amstelveen (The Mayor), Den Haag (De Vroon), Utrecht (’t Zand), Leiden (Robijnhof) en Uithoorn (De Rede).

Het Altera woningfonds is voor het derde jaar op rij het meest duurzame woningfonds wereldwijd en daarmee wederom ‘GRESB Real Estate Global Sector Leader’ geworden.

Organisatie

De organisatie is in 2022 verder verstevigd door de verdergaande implementatie en uitvoering van het data warehouse, de Paris proof routekaart per asset en de komst van nieuwe collega’s.

In 2022 zijn bij Digital Management, Portfolio Management Retail en Residential nieuwe functies het gebied van data analyse ingevuld. Deze nieuwe collega’s zullen bijdragen aan het verder digitaliseren van de management organisatie.

 

Vlashoeck
Stroink
Beneluxlaan
The Mayor
Delen:
Research

Altera maakt pensioen van Kees van der Meulen bekend

Organisatie

Altera Vastgoed verwelkomt Danny Gerritsen

Organisatie

Altera maakt pensioen van Arnold de Gier bekend