Organisatie

2023: Balansjaar gericht op de toekomst

Vastgoedbelegger Altera Vastgoed (hierna “Altera”) heeft in 2023 solide resultaten gerealiseerd en verdere stappen gezet in de verduurzaming van haar woning- en winkelportefeuille. Er is voor ruim € 98 miljoen aan nieuwe commitments afgegeven en zijn er diverse acquisities toegevoegd aan het woning- en het winkelfonds.

Jaap van der Bijl, CEO Altera: 2023 was een balansjaar. Megatrends als stijgende rente, inflatie, schaarste en hoge energiekosten inpassen in onze strategie voor onze stakeholders was de grootste uitdaging in 2023. Wij houden vast aan onze strategie: goede, duurzame en betaalbare woningen toevoegen aan de portefeuille met daarbij de bestaande woningen verder verduurzamen en investeren in solitaire supermarkten en convenience centra. Met ESG als hoeksteen. We hebben oog voor de belangen van de belegger, de bewoner en de winkelier. Vooruit denken, vooruit doen.”

Winkels

De winkelportefeuille behaalde een direct vastgoedrendement van 5,8%. De Amazing Oriental in Eindhoven en wijkwinkelcentrum Nieuw Sloten in Amsterdam zijn in 2023 aangekocht waardoor het percentage food & convenience retail in de portefeuille verder is vergroot naar 89%. Vanuit asset management is voor 21.110 m² aan langjarige huurovereenkomsten afgesloten met nieuwe en bestaande huurders, waaronder Aldi, HEMA, Primera, Spare Rib Expres, Brilmij groep B.V., Biedroneczka, Mr. Filet, Intertoys en BeSolar.

GRESB heeft het Altera Winkelfonds voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot het meest duurzame winkelfonds van Nederland en sinds dit jaar ook van Europa. Daarbij heeft Altera van de duurzaamheidsbenchmark de status gekregen van Global Sector Leader. Om het winkelfonds verder te verduurzamen richting Paris Proof is een meerjarige samenwerking aangegaan met bouwbedrijf Pennings.

Woningen

Het woningfonds behaalde een direct vastgoedrendement van 3,0%. De jonge duurzame woningportefeuille groeit in de komende jaren door nieuwbouw van woningen naar ruim 7.100 woningen. 76% van de woningen valt in het betaalbare huursegment. In 2023 zijn 225 middeldure huurwoningen in Amsterdam aan de pijplijn toegevoegd met de aankoop van nieuwbouwontwikkeling De Pionier. Daarnaast zijn er 49 woningen in Valkenswaard verkocht om de portefeuille verder te optimaliseren.

In totaal zijn er 464 woningen (groot aandeel daarvan in het middeldure huursegment) opgeleverd en nieuwe bewoners verwelkomd. Het betreft woningen in Den Bosch (Terrazzo), Utrecht (Leidsche Rijn), Almere (’t Groene Wold),  Amstelveen (The Mayor), Leiden (Robijnhof) en Tilburg (De Bankier).

Het Altera woningfonds is voor het vierde jaar op rij ‘GRESB Real Estate Sector Leader’ geworden. Om het woningfonds verder te verduurzamen richting Paris Proof is een samenwerking aangegaan met BAM wonen voor het verduurzamen van de woningen uit Sassenheim en Udenhout.

Delen:
Research

Altera maakt pensioen van Kees van der Meulen bekend

Organisatie

Altera Vastgoed verwelkomt Danny Gerritsen

Organisatie

Altera maakt pensioen van Arnold de Gier bekend