Woningen

Altera verwerft 225 woningen in nieuwbouwontwikkeling De Pionier in Amsterdam

Vastgoedbelegger Altera Vastgoed NV (verder: Altera) en Adriaan van Erk, onderdeel van de KlokGroep hebben overeenstemming bereikt over de verwerving van 225 huurwoningen binnen het mixed-use project De Pionier in Amsterdam.

Project De Pionier (verder: De Pionier) is gelegen in het grootschalig te ontwikkelen gebied Haven-Stad. De Pionier betreft een mixed-use ontwikkeling bestaande uit circa 430 woningen waarvan 30% sociaal, 40% midden- en 30% vrijesectorsegment koop- en huurwoningen. Daarnaast zijn er sociale en maatschappelijke voorzieningen voorzien voor circa 15.000 m².

Altera verwerft 225 huurwoningen in het project waarvan 175 in het middenhuursegment en de overige 50 in de vrijesector. De sociale huurwoningen en maatschappelijke voorzieningen worden afgenomen door Woonstichting Lieven de Key en gemeente Amsterdam. De maatschappelijke invulling bestaat uit een kinderdagverblijf en een basisschool. De commerciële ruimtes bestaan uit kantoren en meerdere bedrijfsruimtes voor het midden- en kleinbedrijf.

Met een energielabel A+++, een BENG 2-waarde en de realisatie van onder andere groene daken, groene verticale gevels en groene binnentuinen draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Altera.

Jaap van der Bijl, CEO Altera: “Met deze acquisitie geven we invulling aan de behoefte aan woningen in Amsterdam voor de verwachtte groei in inwoners tot 2050. Mobiliteit, duurzaamheid en betaalbaar wonen voor een diversiteit aan huishoudens zijn daarbij belangrijke aspecten. Middenhuur is hierin een categorie die van belang is voor de diverse doelgroepen in combinatie met de invulling op sociaal en maatschappelijk gebied.”

Naar verwachting zal de bouw van start gaan halverwege 2025 en worden opgeleverd medio 2028.

Gebied

Ontwikkeling De Pionier is het startsignaal voor een nieuw stadsdeel Haven-Stad gelegen in het noordwesten van Amsterdam en is ontworpen door Mulderblauw architecten. De Pionier is gelegen in het grootschalige te (her-)ontwikkelen gebied Haven-Stad in Amsterdam, nabij de Transformatorweg en binnen de snelweg Ring A10. Gelegen aan de Turbinestraat vormt het gebouw, met hoogteaccenten tot 60 meter, een entree naar de nieuwe wijk ‘Sloterdijk I’. De Pionier is na realisatie onderdeel van een verblijfsgebied met aandacht voor groen, duurzaamheid, gezondheid en leefbaarheid.

Harrie Doebe (commercieel directeur) en Raimond van Koert (ontwikkelmanager), Adriaan van Erk, vertellen over het project: “De Pionier is een nieuw stukje stad in de grote stad. Met een eigen dynamiek waarmee we bijdragen aan een duurzame toekomstgerichte leefomgeving. In het hart van het plan ligt de binnentuin De Groene Smaragd. De Groene Smaragd maakt het mogelijk samen te leven en midden in de stad te genieten van een groene omgeving. Steeds meer krijgt De Pionier vorm. Ook vanuit ons architectuurconcept waarbij de aandacht is gericht op de behoefte van de toekomstige bewoners en gebruikers waarbij we recht doen aan de omgeving. Een vitale wijk is er één met sterke functiemenging en inclusiviteit. Wonen, werken en recreëren bestaan naast elkaar en passen binnen de visie die Adriaan van Erk, de gemeente Amsterdam en woningcorporatie Lieven de Key met elkaar hebben geformuleerd.”

Roel Timmermans en David Vos, Cushman & Wakefield zeggen over de verwerving: “De Pionier heeft door het mixed-use karakter en het ontwikkelstadium nog verschillende bewegende onderdelen die het project bijzonder en complex maken. De uitkomst van het proces laat een voorzichtige verschuiving zien in het Nederlandse investeringslandschap, waarbij er een samenwerking tot stand komt tussen een institutionele belegger en ontwikkelaar, die in een vroeg ontwikkelstadium tot een optimaal passend en duurzaam woonproduct komen die klaar is voor de toekomst.”

Adriaan van Erk werd bij de transactie geadviseerd door Cushman & Wakefield en AKD Advocaten en Notarissen

De Pionier AI
Delen:
Woningen

Oplevering van Fase 1 De Zaanse Helden

Woningen

Nautisch NDSM aan het IJ in Amsterdam opgeleverd

Woningen

Altera verduurzaamt 77 woningen in Haarlem met Van Wij...