Organisatie

Sterke rendementen en beleggers committeren ruim € 279 miljoen aan nieuw kapitaal in 2021

Altera Vastgoed (hierna “Altera”) heeft in 2021 sterke rendementen gerealiseerd op haar woning- en winkelportefeuille. Daarnaast heeft Altera haar aandeelhoudersbestand verder kunnen verbreden door nieuw kapitaal van beleggers uit Nederland, Duitsland en Italië. In totaal is er door bestaande en nieuwe aandeelhouders ruim 279 miljoen euro aan kapitaal gecommitteerd, hiervan is ruim 72 miljoen euro in 2021 geëffectueerd.

Jaap van der Bijl, CEO Altera: “Wij zijn trots dat wij in deze bijzondere periode wederom goede rendementen hebben kunnen realiseren. Onze jonge woningportefeuille is gericht op een gestage groei met een geografische focus op de Randstad en de aangrenzende woongebieden voor de verschillende doelgroepen. De woningportefeuille is tevens zeer duurzaam (met een eerste plaats wereldwijd volgens de GRESB benchmark).

Onze winkelportefeuille, gericht op food & convenience, is een belegging die vooral zeer goed past bij institutionele beleggers: een hoger direct rendement, duurzaam en minder gevoelig voor e-commerce en conjunctuurgolven. De pandemie heeft ons bevestigd in de juistheid van die keuze, waarbij de essentiële winkels de gehele periode open zijn gebleven. Met het vertrouwen en het extra kapitaal van onze aandeelhouders kunnen we dit verder realiseren.”

Winkels

De winkelportefeuille behaalde een totaal fondsrendement van 5,1% en het aandeel van convenience vastgoed is gegroeid naar 84%. Het wijkwinkelcentrum Brouwhorst in Helmond en solitaire supermarkten in Lisse en Nijmegen zijn aangekocht en toegevoegd aan de portefeuille.

De comparison objecten in Breda, Haarlem, Apeldoorn en Uden en het specialty shopping centrum in Utrecht zijn verkocht.

Door het blijvend optimaliseren van bestaande objecten en gerichte aan- en verkopen zal de portefeuille ultimo 2022, in lijn met de strategie, hoofdzakelijk bestaan uit convenience centra en solitaire supermarkten.

Solitaire supermarkt in Nijmegen
Solitaire supermarkt in Nijmegen

Woningen

De woningportefeuille behaalde een totaal fondsrendement van 15,2%. De jonge duurzame woningportefeuille groeit met de in aanbouw of in voorbereiding zijnde nieuwbouwwoningen de aankomende jaren naar bijna 7.000 woningen, 70% van de woningen valt in het betaalbare huursegment. Namens onze aandeelhouders hebben we onder meer woningen in Tilburg (De Bankier) en Den Haag (De Vroon) aangekocht.

In totaal zijn er 703 woningen (deel daarvan in het middeldure huursegment) opgeleverd en nieuwe bewoners verwelkomd. Het betreft woningen in Rotterdam (De Groene Kaap en Nesselande), Uithoorn (Legmeer) en Den Haag (Zuiderduinen, Kop van Laak, Vijverhof en The Ambassador).

 

Nieuwbouw project De Bankier te Tilburg
Nieuwbouw project De Bankier te Tilburg
Delen:
Organisatie

Altera Vastgoed voegt Simon Uildriks toe aan management...

Organisatie

Altera verwelkomt Parham Jadidi als Acquisitie Manager...

Organisatie

Benoeming van Maria Molenaar tot voorzitter van de Raad...