Woningen

StiB Award 2018: Koningshof in Gouda genomineerd

Het woningbouwproject Koningshof in Gouda (Altera Vastgoed, Blauwhoed Projectontwikkeling, Gebr. Blokland) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2018 voor deze prestigieuze prijs genomineerd.

Het woningbouwproject Koningshof is een combinatie van oud en nieuw. Rondom de plek van de voormalige plateelbakkerij Zuid-Holland verrees de afgelopen jaren een aantrekkelijk nieuw stadsdeel, dat gedeeltelijk gebruik maakt van bestaande gebouwen die werden getransformeerd naar nieuwe bestemmingen.

Het project combineert 70 ruime, betaalbare huurappartementen van Altera Vastgoed, 80 koopwoningen bestaande uit een gevarieerde mix van ruime stadswoningen, herenhuizen en appartementen en woningen in de getransformeerde objecten aan het Raam en in De Bakkerij. De parkeergarages zijn in het project geïntegreerd, waaronder een in een monumentaal pand. De gerenoveerde Slangentoren uit 1915 is tegenwoordig een bed & breakfast met 1 kamer in de monumentale toren, waar de brandweer vroeger zijn brandslangen liet drogen. Het getransformeerde Rijksmonument De Kleischuur werd omgebouwd tot een trendy restaurant ‘op het water’.

 

Bij de ontwikkeling is men erin geslaagd om in de historische kern van Gouda, met uitzicht op de gracht en te midden van monumentale gebouwen, een nieuw, multifunctioneel stuk Gouda te maken dat klaar is voor de volgende 400 jaar. Het betrof een oude industrielocatie, waar tussen 1898 tot 1965 de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland was gevestigd en later het metaalbewerkingsbedrijf Veratio. Een gebied waar je vroeger niet voor je plezier kwam en dat niet bekend stond als het allerbeste stukje Gouda, maar waar je nu zeer prettig kunt wonen, verblijven en recreëren.

Oude waterlopen en steegjes

In de stedenbouwkundige opzet is de historie van de locatie duidelijk terug te vinden. In het ontwerp is aansluiting gezocht bij de bestaande bebouwing door gebruik te maken van de oude waterlopen en steegjes en door nieuwe pleintjes toe te voegen. Deze opzet zorgt voor een intiem karakter, ook doordat de wijk volledig autovrij is.

Koningshof is gelegen tussen Raam en Vest in Gouda, een historische locatie in de Goudse binnenstad. AWG Architecten heeft ervoor gezorgd dat de nieuwbouw van Koningshof qua architectuur en stedenbouw aansluit op de monumentale panden die in het gebied aanwezig zijn. Projectontwikkelaar Blauwhoed en Gebr. Blokland realiseerden in de eerste fase al 108 woningen in Koningshof.

Op 7 juni 2018 wordt op de Provada de winnaar bekend gemaakt.

Delen:
Woningen

Oplevering van Fase 1 De Zaanse Helden

Woningen

Nautisch NDSM aan het IJ in Amsterdam opgeleverd

Woningen

Altera verduurzaamt 77 woningen in Haarlem met Van Wij...